Hongkongers zijn dòl op gratis plastic tassen. Het was mij al opgevallen dat in de supermarkt bijna niemand een eigen tas bij zich heeft. Alles wordt standaard ingepakt in grote hoeveelheden wegwerptassen. Zelfs als mensen één bakje sushi kopen, willen ze nog een tasje. De zeven miljoen Hongkongers gebruiken zo’n acht miljard plastic wegwerptassen per jaar, dat is ruim drie per persoon per dag! En dan trekken wij, met onze enorme, rode DIRK-shopper, dat gemiddelde nog omlaag ook.
Omdat waste management en het milieu hot items zijn in het vieze, kleine Hong Kong, werd van hogerhand besloten dat het maar eens afgelopen moest zijn met al die tasjes. Per wet is nu bepaald dat grote supermarkten verplicht zijn hun klanten vanaf 7 juli 2009 het schokkende bedrag van HKD 0,50 (nog geen 5 eurocent) te vragen voor een plastic tasje.
Nu weet ik niet of in Nederland het betalen voor wegwerptasjes bij wet geregeld is, maar ik weet wel, dat ik het nooit gek heb gevonden om te betalen voor een tasje in de supermarkt. Maar in Hong Kong zijn een heleboel consumenten compleet overstuur! In de krant stond bijvoorbeeld dat een Japanner een tasje bij zijn fles wijn wilde, en simpelweg niet begreep dat hij daarvoor moest betalen. Hij vond dat het tasje bij de wijn hóórde. Ook zijn mensen verontwaardigd omdat ze nu ineens geen gratis ‘vuilniszakjes’ meer hebben. Men spreekt er schande van. De dagen voor 7 juli gingen sommige mensen zelfs expres met elk item apart in de rij voor de kassa in de supermarkt staan, om maar zoveel mogelijk gratis tasjes te bemachtigen! Ondertussen maken de tasjeshaters zich weer druk over producenten die op slinkse, milieubelastende wijze hun producten aantrekkelijk maken voor de afkickende tasjesliefhebbers. Frisdrankfabrikanten bijvoorbeeld, leveren ineens drie flessen kant en klaar in een plastic verpakking met handvat. Zo spelen ze handig in op het feit dat de meeste Hongkongers het maar armoedig vinden om een eigen, lege tas mee te sjouwen als ze gaan winkelen. Dit veranderen zal langzaam gaan, al scheelt het hopelijk dat je overal ineens handige en hippe herbruikbare tassen kan kopen. En aan senioren en minder bedeelden heeft de Hong Kong regering zo’n 10.000 canvas tasjes uitgedeeld.
Winkelen behoort hier een luxe ervaring te zijn, waarbij je zoveel mogelijk in de watten moet worden gelegd. Wij merken trouwens nog op een andere manier hoe belangrijk service is: bij de kassa pakken mensen hun eigen boodschappen niet in, maar staan rustig toe te kijken hoe de kassières de producten eerst aanslaan en dan zorgvuldig (lees: langzaam) in de plastic tasjes stopen. Ze geven de kassières daarbij zelfs uitgebreid aanwijzingen. Ik sta ongeduldig te wachten op m’n beurt en denk: joh, laat zelf eens even je handjes wapperen! Ben ik ook sneller thuis. Met m’n DIRK-tas.
Joy-Gin!
Wytske